Fúrósablon

Navigációs implantológia 3D technikával

Cégünk, a Pro-Dent 2000 Bt. úttörőnek számít a magyarországi fogtechnikai laborok közt, a digitális megoldások magabiztos használatát tekintve.

Fő profilunk a fogszabályozó készülékek és kiegészítők 3D tervezése és 3D nyomtatása, mellyel párhuzamosan az implantológiában rendkívül hasznos digitális fúrósablonok tervezésével és gyártásával is foglalkozunk.

A digitálisan tervezett és nyomtatott implantológiai fúrósablonok (guide-ok) referencia orvosa Dr. Óvári Péter. A doktor úrral közösen szerzett tapasztalatokat beépítettük a termékfejlesztésbe, így biztosítjuk az Ön számára, hogy a navigációs fúrósablonokkal Ön időt, költséget fog megtakarítani és sok-sok vesződségtől szabadul meg, ami a hagyományos implantációs kezeléseknél előfordulhat.

Fúrósablon

1999-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán cum laude minősítéssel. Ezután a Debreceni Egyetemen kezdtem meg a szakvizsgára való felkészülést, mint központi gyakornok, ahol 2001-ben tettem szakvizsgát fog-és szájbetegségek tárgyból, majd 2008-ban konzerváló fogászat és fogpótlástanból a Semmelweis Egyetemen.

2008 óta foglalkozom fogászati implantológiával és az ehhez szükséges csontaugmentációs műtétekkel. A rendszeres elméleti és gyakorlati továbbképzések, kurzusok mellett 2015-2016 -ban elvégeztem a szegedi és a münsteri egyetem közös implantológia és fogsebészet mesterképzését. Munkám során az elmúlt több, mint 10 évben megismerhettem és használtam a magyar piacon jelen lévő legtöbb implantációs rendszert.

Érdeklődésem leginkább a 3D CBCT alapján megtervezett, és navigált beültetési módszerek felé irányul. Ennek segítségével lehetőségünk van sok esetben a műtéteket minimális invazivitással és nagy pontossággal elvégezni, mely megoldás igen kedvező a páciensek részére, mivel sokkal gyorsabb és kevesebb panasszal járó gyógyulást tesz lehetővé, illetve a beavatkozások biztonságossága is jelentősen javul ezáltal.

Implantátumok navigált behelyezése

Implantológiával foglalkozó szakember számára a 21. században a kezelések 3D tervezése és az implantátumok navigált behelyezése olyan lehetőséget jelent amellyel “kötelező” élni.

A 3D tervezés és navigáció nem csupán egy sebészi sablon kinyomtatását jelenti, hanem kulcs a sikeres kezelésekhez. A navigáció ugyanis az a néhány tizedmilliméter és fok, ami az implantológiában a hosszútávú siker és a kudarc közti vékony mesgyén van.

Navigációs megoldásunk “rendszerfüggetlen”, segítségével bármely implantátum beültetése lehetséges. 

Kiknek ajánlott?

  • Az implantológiával ismerkedő orvosok számára jelent segítséget a kezelések biztonságos végrehajtásához.
  • A nagy tapasztalattal bíró orvosok munkáját is hatékonyabbá teszi.

Mit nyer Ön a fúrósablonok használatával?

  • Rövidebb székidő
  • Komplikációmentesebb kezelések
  • Ezáltal a tervezésre fordított idő és a guide költsége bőven megtérül 
  • Elégséges csontkínálat mellett a guide lehetővé teszi a feltárás nélküli beültetést.
  • A bonyolultabb, augmentációt igénylő, feltárással megoldható esetek is gyorsabbá, könnyebbé, kiszámíthatóbbá válnak.

Hogyan működik?

Részleges foghiány esetén az alábbiakra van szükségünk a digitális tervezéshez és gyártáshoz :

CBCT felvétel készítése szükséges legalább a kérdéses állcsontról. Fontos, hogy a felvétel ne tömörített állomány legyen és elengedhetetlen a dicom (dcm) fájlok megléte. Ezt a legtöbb esetben külön kell kérni, ahogy azt is, hogy felvétel közben a fogak ne legyenek okklúzióban.

01

Precíziós-szituációs szilikon (lehetőség szerint A-szilikon vagy poliéter) lenyomat a teljes fogívről, vagy digitális scan lenyomat.

02

A fájlokat (dcm, stl) emailben, vagy dvd-n kérjük elküldeni a lenyomattal és röntgen felvétellel együtt. Cím : Pro-Dent 2000 Bt. Székesfehérvár, Fiskális út 78. Kérjük, hogy a tervezéshez szükséges információkat (implantátum típusa, mérete, pozíciója, egyéb instrukciók -beültetési mélység, szögeltérés) mellékeljék.

03

Az előzetes terv pontosítása Teamviewer alkalmazással, online történik és a végleges validálása pedig a webmodulon keresztül.

04

A sablont és a sebészi tervet elkészítjük a digitális laborban, majd futárral eljuttatjuk az Ön rendelőjébe.

05

Teljes foghiány esetén az alábbiakra van szükségünk a digitális tervezéshez és gyártáshoz:

A tervezéshez első lépésként egy ún CT sablon készítése szükséges, ami anyagában megegyezik a kivehető fogpótlások készítésekor alkalmazott fényrekötő akrilát egyéni kanállal.

A viaszsáncban elhelyezett guttapercha pontok alkalmasak a fogak és az implantátumok pozíciójának meghatározására.

01

Egyéni lenyomat készítése sebészi sablonnal, röntgenárnyékot adó anyag használatával (pl: Kerr permlastic, vagy Futar D).

02

CBCT felvétel az “alábélelt” sablonnal.

03

A fájlok (dcm, stl) emailben, vagy dvd-n kérjük elküldeni a lenyomattal és a röntgen felvételekkel együtt. Cím : Pro-Dent 2000 Bt. Székesfehérvár, Fiskális út 78. Kérjük, hogy a tervezéshez szükséges információkat (implantátum típusa, mérete, pozíciója, egyéb instrukciók -beültetési mélység, szögeltérés) mellékeljék.Az előzetes sebészi terv pontosítása, jóváhagyása, például Teamviewer segítségével.

04

A sablont és a sebészi tervet elkészítjük a digitális laborban, majd futárral eljuttatjuk az Ön rendelőjébe.

05

Lépjen kapcsolatba velünk