Marpe

Magyarországon elsőként 3D lézer szinterezéssel

Az idő előrehaladtával a szutura osszifikálódik, megszűnik. Megfelelő mértékű erő közvetítésével azonban akár felnőtt korban is újra megnyitható az említett csontvarrat, viszont ez már nem lehetséges pusztán a fogakon elhorgonyzott (Hyrax) készülékekkel.

A megfelelő expanzióhoz olyan készülékre van szükségünk, amely közvetlenül a felső állcsontra képes hatni. Ezeket nevezzük MARPE-nek (Miniscrew Assisted Rapid Palatal Expansion/Expander). A MARPE készülékek egy része hybrid elhorgonyzású (hybrid-hyrax), vagyis egyaránt rögzül a fogakon, és minicsavar segítségével az állcsontban. Másik részük kizárólag minicsavarokon van elhorgonyozva az állcsontban, a fogakhoz nem kapcsolódik.

Marpe

Dr. Szegedi Levente partner orvosunk 2016-ban szerezte meg diplomáját a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. Ezt követően a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján kezdte meg fogszabályozó rezidens képzését, majd 2019-ben szakvizsgázott le. Közösen dolgozunk 3D fém nyomtatott HYRAX-ok fejlesztésében, valamint legújabb projektünk keretében igyekszünk teljesen digitalizálni a MARPE (mini implantátumokon elhorgonyzott szájpad tágító) készülékek munkafolyamatait, hogy használatuk biztonságos, egyszerű, gyors, és mindenki számára elérhető legyen.

Dr. Szegedi Levente
fogszabályozó szakorvos

Készülék design

A jelenleg használt MARPE készülékek döntő többsége 2 (innentől MICRO2) vagy 4 (innentől MICRO4) szimmetrikusan elhelyezett minicsavarral van elhorgonyozva a maxillában. Amennyiben a diagnózisunk felállítása után a CBCT felvételen a szutura STAGE A-B-C-be sorolható be, úgy elegendő lehet 2 miniimplantátum behelyezése. STAGE C-nél érettebb páciensek esetében 4 miniimplantátummal rögzülő készüléket alkalmazunk, extrém esetben pedig akár 6 minicsavar is behelyezhető.
Marpe

Nehézségek

A MARPE készülékek szabad kezű behelyezése szakmai szempontból nagy rutint igényel, praxis management szempontjából pedig hosszas székidőt, többszöri visszahívást jelent. Jelenleg Dr Szegedi Leventével azon dolgozunk, hogy a teljes munkafolyamat digitalizálásával leegyszerűsítsük, és mindenki számára könnyen, biztonságosan elérhetővé tegyük ezeket a fogszabályozókat. A tágító és rögzítő csavarokon kívül a MARPE készülék előállítása Concept Laser fém 3D nyomtatóval történik. Tervünk, hogy a diagnózist követően intraorális scan és CBCT felvétel alapján a labor elkészít egy miniimplantátum behelyező sablont. Mivel a csavarok előre ismert pozícióba kerülnek behelyezésre, így szintén elkészíthető maga a MICRO2/4 készülék is, ezáltal a folyamat bonyolultsága tovább csökkenthető. A digitális tervezésnek köszönhetően egy ülésben be tudnánk helyezni a minicsavarokat egy CBCT-n meghatározott pozícióba, és rögzíteni a készüléket. Jelenleg ez – ha minden terv szerint megy – 3-4 alkalmat minimum igénybe vesz.
Marpe

Úgy gondoljuk, hogy a páciens ellátás új szintre emelhető a MARPE készülékekkel, és az eddig csak kompromisszumosan, vagy műtéti úton kezelhető páciensek terápiájában új utak nyílhatnak/nyíltak meg.

Lépjen kapcsolatba velünk