Hyrax készülék tervezése és gyártása Cad/Cam technológiával

Az alábbi cikkben a fém fogszabályozó készülékek teljes digitális előállításának az előnyeit szeretnénk bemutatni. A lehetőségek szemléltetésére egy palatinális gyorstágító /HYRAX/ tervezési és gyártási folyamatát választottuk.

CAD/CAM technológiát 1985-óta használhatunk a fogpótlások készítéséhez, köszönhetően a Sirona rendszerének. A fogszabályozásban 1999-óta használják az aligner technikához. Laborunk a sínes fogszabályozók gyártásához vezette be 2012-ben Magyarországon elsőként. Ugyanakkor a hagyományos fogszabályozó készülékeket, például a hyraxot, a transzpalatinál ívet, Herbst készüléket, indirekt brekett ragasztó sablont, Damon splintet és még számos készüléket sokáig rutinszerűen gyártottuk hagyományos analóg lenyomatokra. A szándékunk az, hogy ezeknél a termékeknél is teljes digitális work-flow-t vezessünk be, hiszen ez nagyon kényelmes és individuális. Gyártás elött a fogorvossal is lehetőségünk van egyeztetni és változtatásokat eszközölni.

A folyamat teljesen digitálisan zajlott, nem történt fizikai lenyomatvétel. A rendelőben 3Shape Trios 3 színes intraorális scannerével történt a fogazat digitalizálása egy Írországi rendelőben

Hyrax készülék tervezése és gyártása Cad/Cam technológiával

A készülék előállítása pedig Concept Laser fém 3D nyomtatóval történt. Anyaga Dentaurum Remanium. Tehát a tágító csavar kivételével minden eleme CAD/CAM segítségével került megtervezésre és legyártásra. Az intraorális scannerek használata kényelmes a páciens számára, mivel nincs öklendezési reflex és előnyös a rendelő számára, mivel a rögzítési idő, így a székidő is kevesebb, mint a hagyományos precíziós lenyomatvételi technikák esetében. Mivel laborunk is 3Shape felhasználó 2012-óta,így a gyártó kommunikációs csatornájám a 3Shape Communicate-en keresztül egy pillanat alatt megérkezett.

A modellek virtuális alátalpalása és az esetleges hibák eltávolítása, kijavítása után a digitális eszköztárunk segítségével kiblokkoljuk, párhuzamosítjuk. A megfelelő cementálási mérték kiválasztása után kezdődhet a tervezés. Első lépésben az előregyártott, digitalizált tágítócsavart (Forestadent 12)helyezzük el a palátumon.

Hyrax készülék tervezése és gyártása Cad/Cam technológiával

Ezután a státusztól és az indikációtól függően megtervezzük a rögzítő és az aktív, a támadási felületekkel érintkező elemeket. Az elemek és a rögzítőcsavar összekötése után a készülékre teljesen individuálisan tervezhetünk a kezelés segítő és a későbbi eltávolítást egyszerűsítő elemeket. A virtuális eszközt a sajátfejlesztésű rendelő-labor kommunikációs csatornán, validálásra visszaküldjük a rendelőbe.

Hyrax készülék tervezése és gyártása Cad/Cam technológiával

Fizikai modellt is csak azért készítettünk fogászati 3D nyomtatóval, hogy a munkánk pontosságát vissza tudjuk ellenőrizni. Ma már biztosan állíthatjuk, hogy nem indokolt.

Hyrax készülék tervezése és gyártása Cad/Cam technológiával

A hagyományos metódussal ellentétben itt nincs szükség szeparáló gumi használatára, mert a tervezés során ezeket az approximális felületeket jól kontrollálhatóan kikerüljük.

Hyrax készülék tervezése és gyártása Cad/Cam technológiával

A megfelelő offset értékek és a behelyezési irány helyes kiválasztásának köszönhetően, a készülék tökéletesen illeszkedik a fogazatra, csökkentve a Hyrax készülékek tipping hatását. A digitális tervezés teljesen egyedi megoldások kialakítását teszi lehetővé a készüléken. Például kampókat, horgonyokat, rugalmas elemeket is tervezhetünk és modellezhetjük a működésüket.

 Laborunk partner az egyedi elképzelések magas színvonalú megvalósításban!

Szerzők: Langmár Zsolt Pro-Dent2000 Bt és Dr Kisznyér Sándor Fogszabályozó szakorvos Carlow Dental Centre

Lépjen kapcsolatba velünk